Leren luisteren naar je lichaam

Gepubliceerd op 12 februari 2019 om 15:37

Leren luisteren naar je lichaam...
Ja, ik weet het , het klinkt zo cliché, maar het is wel ontzettend belangrijk om vol energie en in volle kracht in het leven te staan. Als mama, of ondernemer ben je de motor van je gezin, je zaak. Ik weet het, het klinkt raar dat ik mama's en ondernemers in een keer vergelijk met elkaar; Maar een zaak is ook een baby van jezelf. je koestert het net zo hard als je eigen kind.
Maar hoe herken je signalen en wat moet je dan doen?

Ons lichaam geeft ons elke dag signalen, die aangeven wat het nodig heeft om in balans te blijven.Maar zeg nou zelf doe jij het altijd? Ga je bijvoorbeeld naar bed wanneer je moe bent, stop je met eten als je vol zit, ga je bewegen als je energie hebt? Het lijkt zo gemakkelijk maar doe je het ook?
Wat gebeurt er als je niet naar de signalen van je lichaam luistert?

Het is best onvoorstelbaar hoe lang je door kan gaan terwijl je niet goed voor je lichaam zorgt. We zijn wel gebouwd om tegen een stootje te kunnen. Zo kun je bijvoorbeeld jarenlang teveel werken, weinig rust nemen en maar doorgaan, maar helaas moet je op een gegeven moment toch de tol betalen in de vorm van een burn-out. Ook kun je een hele lange tijd ongezond eten, maar uiteindelijk betaalt dat zich uit in vermoeidheid, overgewicht en andere klachten. Het is nooit goed signalen van je lichaam te negeren, wat je dan vaak ziet is, dat een klacht zich gaat verdiepen en ernstiger wordt. Hoe vaak hoor je niet dat als mensen eerder naar de dokter waren gegaan ze beter af waren geweest. Door te luisteren naar je lichaam kun je vaak zelf tijdig de balans herstellen. Je krijgt dan ook weer feedback van je lichaam: Hee, ik voel me goed, ik heb energie, ik zit lekker in mijn vel, enzovoort.

 

Luisteren naar je lichaam gedurende de dag
Zonder ons lichaam zijn we nergens, dat merk je pas goed als je in 1x flink ziek wordt of iemand in je omgeving getroffen wordt. Je wordt dan er dan pas echt mee geconfronteerd hoe belangrijk en basaal je gezondheid is. Vaak vergeet je je gezondheid als je heel druk bent en veel aan je hoofd hebt. Op zich niets mee, maar hoe drukker je bent, hoe beter het is juist wel is de vinger aan de pols te houden. Je hersenen kunnen namelijk prima op volle toeren draaien, maar dat lijf moet wel mee. Dat wil frisse lucht op zijn tijd, even een pauze, een blokje om, voldoende slaap, een beetje bewegen, waardevolle contacten en goede voeding. Trap niet in de val om constant maar bezig te zijn met je hoofd, maar neem bewust elke dag een aantal momenten waarop je even checkt hoe met je lijf en jou in het algemeen is. Vragen die je dan kunt stellen zijn: Hoe is mijn ademhaling: langzaam, snel, diep of hoog? Hoe voelt mijn lichaam? Zit er ergens spanning en zo waar? Hoe voelt die spanning? Wat voor een gedachten heb ik? Wat voor een emoties? Dit kun je overal toepassen zonder dat iemand het door heeft. Ideaal om te doen als je staat te wachten in de rij, even doorverbonden wordt, tijdens een saaie vergadering of op de wc. Door regelmatig stil te zijn bij hoe het met je gaat, wordt je veel helderder en werkt dat door op andere vlakken. Je gaat dan beter voelen wat wel en niet werkt voor jou en kunt er direct naar handelen.

is het toch moeilijk om die grens te leren onderscheiden aarzel dan niet om een traject aan te gaan en coaching aan te vragen. er is niks mis met een beetje hulp vragen. Een 1-op1- coaching kan je hier zeker bij helpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.