Hooggevoeligheid, weer een hokje erbij?

Gepubliceerd op 15 februari 2019 om 11:08

Ik herinner me nog zo dat een moeder tijdens een oudercontact tegen me zei: "Ja, maar jij bent toch ook hooggevoelig, net als mijn dochter? Daarom dat je haar zo goed begrijpt."  Wel ik viel achterover. Waar haalde zij het vandaag om zo maar een etiket op me te kleven... WAT??

Maar het triggerde me en ik ging op onderzoek uit. Toch werd ik er niet echt wijzer van. Ik zat met zo veel vragen, en vooral onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen.... Ik ging er aan onder door, met een serieuze burn-out tot gevolg. Helemaal overprikkeld, over mijn eigen grenzen heen gegaan...

Tijdens mijn genezingsproces ben ik naar verschillende lezingen gegaan over hooggevoeligheid. Om me te informeren en te horen of het een vakje/ etiket was of toch nog iets anders.

 

Bij de laatste lezing vielen de puzzelstukjes in elkaar. Wendy Janssen van "Verhalen voor gevoelige oortjes" gaf een lezing bij mijn yogajuf. En hetgeen dat zij vertelde leek ineens niet over haar te gaan maar over mij... Wat een inzichten kreeg ik ineens. Jaren heb ik me voorgedaan als iemand anders. Jaren lang heb ik met een masker opgeleefd en geleefd naar de verwachtingen van anderen. Het werd tijd om mijn ware ik te laten zien en horen... Ik stond op en voelde de kracht door me kruipen. De kracht om niet langer te leven volgens verwachtingen, het masker mocht af.

Wat me vooral is bijgebleven ,was en vooral een opluchting, dat ik erachter kwam dat hooggevoeligheid gaat om een karaktereigenschap. Je bent zo of je bent het niet. Maar vooral niet iets wat je hebt, zoals een ziekte. Hooggevoeligheid is het gevolg van biologische verschillen in het menselijk zenuwstelsel. het zenuwstelsel van hooggevoelige personen is fijngevoeliger. Indrukken en prikkels worden door de hersenen op een andere manier opgenomen en verwerkt, veel intenser. En daardoor worden ze dus heviger ervaren dan bij personen die niet hooggevoelig zijn.

Als HSP ben je minder beschermd voor alle indrukken die op je afkomen, we hebben als het ware meer voelsprieten om aan te voelen en kunnen het moeilijker filteren. Hierdoor heb je het risico om sneller overprikkeld te raken of volledig uitgeblust en gestresseerd. Onze portie prikkels die we binnen krijgen hoeven er niet zoveel te zijn om gestrest te geraken, omdat ons lichaam sneller stresshormonen zal aanmaken. We hebben dan ook vaker en sneller nood aan rust en afzondering.

Hooggevoelige personen vormen geen uniforme groep, want hoogsensitiviteit bestaat nu eenmaal naast een aantal andere karaktereigenschappen. De karakters van hooggevoelige mensen kunnen heel erg variëren, net zoals de manier van handelen en reageren. Er bestaan eveneens grote verschillen tussen de patronen en processen die iedere HSP heeft ontwikkeld om zichzelf te verdedigen en zijn gevoeligheid te beschermen. Hooggevoelige personen kunnen dus timide en terughoudend zijn, of juist heel open en doortastend.

Door met mezelf aan de slag te gaan en op onderzoek uit gaan diep binnen in mij zelf, kon ik ontdekken waar mijn prikkelniveau lag. En een manier zoeken om me te beschermen tegen prikkels die binnen kwamen. Op tijd afzonderen en terug rust ervaren was daar een van de oplossingen.

Ik leerde mijn grenzen stellen, en gelukkiger te gaan leven. Mijn hooggevoeligheid kreeg een plek en ik ben er trots op. Trots op mijn creatief vermogen, mijn super fijngevoelige intuïtie. Ik volgde een coachopleiding en mag me nu ook HSP-coach noemen.

Ik ben klaar om de tips door te geven , zodat anderen ook gaan ervaren dat hooggevoeligheid geen etiket hoeft te zijn en dat je juist heel gelukkig kan zijn ondanks die karaktertrek. Als je weet wat er speelt, kan je bewuster leven met je hooggevoeligheid. Heerlijk.

Wil jij ook graag een gelukkig leven als HSP?

Kijk dan eens bij ons aanbod en kom naar een van onze sessies.

We helpen elkaar in het groeiproces en ieder op zijn eigen tempo.

Weet je zolang je de weg vooruit bewandelt en niet achteruit, gaan we de juiste kant op.

Liefs,

Cindy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.