Van passie naar beroep

Gepubliceerd op 18 februari 2019 om 15:40

De kans is groot dat meer dan de helft van je collega’s vandaag met tegengoesting naar het werk is gegaan. Tweederde van de bevolking is namelijk niet meer tevreden met het beroep dat zij doen of willen een nieuwe uitdaging aangaan.

Maak jij onderdeel uit van deze groep mensen? Wil je hier al een langere tijd verandering in brengen? Dan ben je aan het juiste adres!

Met plezier werken start bij een job die gedreven is volgens jouw passie en talent. Ik wil je dan ook graag aanmoedigen om een baan te zoeken die past bij  jouw persoonlijke drijfveren en waar jouw kwaliteiten naar boven komen. Deze zoektocht start bij het ontdekken van jouw passie.

Lees in dit blog hoe je jouw passie ontdekt, waarom met passie werken zo belangrijk is en hoe je uiteindelijk van jouw passie je beroep kan maken.

De zoektocht naar jouw passie

Als je van je passie je beroep wilt maken, is het noodzakelijk om te weten wat jouw passie is. Je moet proberen te achterhalen van welke werkzaamheden je bloed sneller gaat stromen en waar jij energie uithaalt. Laten we beginnen te benadrukken dat het ontdekken van je talent voor jezelf van groot belang is. Jouw motivatie neemt namelijk toe wanneer je je talent gebruikt. Daarnaast krijg je er energie van. 

Het is voor jezelf zo vanzelfsprekend dat je dit goed kan, dat je het soms zelf niet eens meer door hebt. Je hoeft er immers ook maar weinig moeite voor te doen. Vraag het dus eens aan anderen.

Wat is nu de reden waarom je een baan moet zoeken waarin jouw passie naar boven komt?

Veel mensen zijn van mening dat werken noodzakelijk is bedoeld om geld te verdienen en dat je je vrije tijd gebruikt om leuke dingen te doen. Wij zijn het hier totaal niet mee eens!

Jouw werk zal een groot deel van je leven innemen. Zorg er dus voor dat je iets doet wat je leuk vindt. Wanneer je met plezier naar je werk gaat, ben je gemotiveerder en meer betrokken bij de werkzaamheden. Daarnaast benut je jouw talenten optimaal waardoor je jezelf nuttig voelt. Dit draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van je werk, maar ook aan de kwaliteit van je leven.

Je passie koppelen aan de arbeidsmarkt

Nadat je hebt uitgezocht wat jouw passie is, moet je uitzoeken welke baan daar het beste bij past. Dit lijkt misschien een lastige opgave, maar er zijn genoeg mogelijkheden om je passie en talenten in te zetten.

Bijvoorbeeld: je passie is toneelspelen, maar je beschikt niet over genoeg talent om de hoofdrol in een show op Broadway te krijgen. Toch kun je jouw passie voor toneelspelen, koppelen aan een baan op de arbeidsmarkt. Je hebt bijvoorbeeld veel ervaring met het spreken voor een groot publiek en het overbrengen van een boodschap. Deze competenties kun je ook benutten als presentator, spreker of vertegenwoordiger.

Doelen stellen

Wanneer je jouw passie hebt ontdekt en hebt uitgezocht welke banen daarbij passen, is het tijd om doelen te stellen.

Het stellen van doelen zorgt voor duidelijkheid, motivatie en focus. Daarnaast kunnen je wensen veranderen in de loop van de tijd. Het is dus belangrijk om jezelf regelmatig af te vragen of je prioriteiten zijn veranderd, zodat je de gestelde doelen kunt aanpassen.

Wat wil ik en wanneer wil ik het gedaan hebben? Zorg ervoor dat je een hier een duidelijk beeld van hebt. Wil je switchen van baan of wil je voor jezelf beginnen? Dan moet je uitzoeken of er een markt is voor hetgeen jij wilt gaan doen. Daarnaast kun je nadenken over hoe je dit in de markt gaat brengen.

Dit zal waarschijnlijk niet de eerste en laatste keer zijn dat je verteld wordt dat het stellen van doelen belangrijk is. Toch is het van belang te realiseren dat het stellen van doelen bepalend is voor het succes van jouw carrière en waarom dat zo is. Veel mensen onderschatten namelijk het effect dat het stellen van een carrièredoel kan hebben

De eerste stap zetten

Het kan spannend zijn om de eerste stap te zetten richting een nieuwe baan of je eigen bedrijf, maar toch zul je uit je comfortzone moeten stappen om deze verandering in gang te zetten. Het is niet de bedoeling dat je gaat wachten tot je het op een schoteltje gepresenteerd krijgt.

Het is te begrijpen dat je het risicovol vindt om gelijk te stoppen met je huidige baan en je volledige tijd te besteden aan je passie. Daarom zou je kunnen beginnen met je passie te volgen als een carrière naast je baan. Je zou een dag extra in de week vrij kunnen nemen en die vrije dag geheel besteden aan hetgeen wat jij het liefste doet. Je behoudt zekerheid door middel van je huidige baan, maar je bent ook bezig met jouw persoonlijke drijfveren en talenten.

Wanneer je merkt dat hetgeen waar jij het liefst mee bezig bent aanslaat op de markt, kun je alsnog je huidige baan opzeggen en je volledig richten op jouw passie.

Omgaan met tegenslagen

Je passie volgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je stapt uit je comfort zone en betreedt een gebied waar je wellicht weinig vanaf weet. De kans is aanwezig dat je lang moet wachten op echte successen.

Het is dus belangrijk dat je veel geduld hebt. Het zal een proces worden van vallen en opstaan. Je zult daarom moeten leren hoe je met fouten moet omgaan. Je zult mislukkingen moeten gebruiken als een leermoment voor de toekomst.

Het proces zal de eerste periode moeizaam verlopen, maar het volgen van je passie zal zich groots uitbetalen in de rest van je carrière!

Van je passie je beroep maken

Van je passie je beroep maken lijkt voor veel mensen onmogelijk, maar het kan!

Zorg dat je eerst ontdekt wat jouw passie is. Hierna ga je dit koppelen aan jouw droombedrijf, jouw kindje. Dan is het tijd om doelen te stellen: wat wil ik en wanneer wil ik het gedaan hebben? Nadat je jouw doelen hebt gesteld, kun je beginnen met het maken van de eerste stappen. In dit proces zul je te maken krijgen met tegenslagen, maar zorg ervoor dat je er op de juiste manier mee omgaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.