10 tips om krachtig hooggevoelig te ondernemen

Gepubliceerd op 23 april 2019 om 12:21

Vandaag neem ik je mee in mijn wereld van het ondernemen. Sinds 2009 ben ik ondernemer en heb ik veel lessen geleerd. Wat werkt er supergoed en wat werkt er niet als je hooggevoelig bent en een eigen zaak hebt te runnen. Wat is er belangrijk om bij jezelf te blijven en je niet te verliezen in de rush en de druk van het ondernemerschap?  ik geef je graag 10 tips die mij hielpen overeind te blijven in deze speciale wereld.

Tip 1: Wat is jouw "why"?

Het is ontzettend belangrijk om voor jezelf helder te hebben waarom je koos voor een zelfstandige activiteit. Wat wil je er mee bereiken? Wat is je doel op korte en op lange termijn? Als je "waarom" groot genoeg is , ga je er veel meer gedreven in zijn , want je hebt helder wat er te wachten staat. Daarom werk ik zo graag met visionboards.  Mijn visionboards geven me een doel om te gaan manifesteren. Ze houden me alert. Zeker in de dagen dat het me wat tegen zit, dan kijk ik weer naar mijn bord en weet ik weer waarom ik doe wat ik doe.

Mijn waarom...
* Ik wil hooggevoelige vrouwen helpen om van een leven met overprikkeling en leeggezogen zijn of worden, naar een leven vol energie en emotionele balans. 
* Ik wil een inkomen genereren, zodat ik mijn kinderen kan geven wat ze nodig hebben (sport, studies, hobby)
* Ik wil mijn man een moto kunnen schenken als hij 50 wordt.

* Ik wil ons huisje mooi in orde hebben met een prachtige geurende en kleurende tuin.

Tip 2: Do what makes you happy!

Ja , ik weet het, het klinkt clliché, maar het is wel echt zo. Jaren heb ik gewerkt omdat het moest, omdat het van me verwacht werd. maar ik deed niet waar ik het diepst naar verlangde. Mensen helpen. Ik werd onderwijzeres omdat ik vanuit mijn opvoeding altijd te horen kreeg dat ik goed met kinderen om kon. En dat onderwijzeressen veel verdienden en altijd bij de kindjes konden zijn... Het werd me ingepraat. Maar ik werd er niet gelukkig van ondanks het goede loon en de vakantie. Ik was altijd aan het werk en deed mijn kinderen naar de opvang omdat ik in de vakanties vaak moest bijwerken ( nieuwe thema's uitwerken, nieuwe boeken uitzoeken,...). In 2009 zette ik de eerste stap buiten het onderwijs, ik begon mijn eigen creatieve hobbywinkel met nadruk op workshops. En het ging goed. Alleen kwam ik er in 2016 achter dat ook daar een gemis was. Ik wou graag mensen helpen, helpen met hun problemen, zowel emotioneel als fysiek. Ik wou dat hooggevoelige vrouwen hun hooggevoeligheid als kracht gingen ervaren. Dus volgde ik een coachopleiding bij colour Comfort. En nu doe ik wat me happy maakt. Het geeft me weer die drive, passie, enthousiasme.

Tip 3: Volg je intuïtie

Sinds ik mijn beslissingen neem vanuit mijn buikgevoel, lopen de dingen anders. Mijn hoofd neemt niet meer de bovenhand. Vroeger nam ik beslissingen vanuit mijn hoofd, angsten.

- Wat als ik niet genoeg inkomen ga hebben?

- Kan ik dat wel alleen?

- Wat als mijn man het niet goed vindt?

- Hoe moet het met de kinderen?

Terwijl alles in mij voelde dat ik stappen moest gaan nemen voor mezelf, dacht ik dat het nooit zou lukken. Ik liet me ook vaak beïnvloeden door vertegenwoordigers en verkopers van producten. Elke week kwam er wel iets nieuws uit en liet ik me overhalen om het toch maar in te slaan. Terwijl heel mijn gevoel aan gaf , niet doen! Dat is niet wat je nodig hebt! Maar toch wou ik ook graag de vertegenwoordiger de vriend blijven. Stel dat ie niet meer wil komen? Dat ik dan niet meer aan mijn spullen geraak?  Maar nee hoor! Ze blijven komen. Het is juist goed om aan te geven wat je wel en niet wil. Dat maakt je juist uniek in hetgene je aanbiedt. Het hoort bij je authenticiteit als zelfstandige ondernemer. Het houdt dat vuurtje warm in jou.

Tip 4: Durf hulp te vragen

Ik heb leren mijn trots opzij te zetten. Als startende ondernemer wist ik het altijd beter, het was mijn zaak, mijn baby. Maar soms nam ik de verkeerde keuzes (lees mijn hoofd). En daar moest ik dan de gevolgen van dragen natuurlijk. Ik ging altijd voor mijn zaak, maar hulp vragen, nee hoor. Totdat ineens roze zijn intrede deed in mijn kleerkast , en plots durfde ik dingen uit handen te geven. Te vragen aan mijn partner om me te helpen met bepaalde zaken. Telefoontjes doen naar zaken om een regeling te treffen. Het mocht allemaal wat zachter, wat minder streng zijn voor mezelf. Ookal ben ik een eenmanszaak, ik hoef het niet alleen te doen. Dit was een van mijn grootste lessen.

Ik ging samenwerkingen aan. Want mijn motto is en blijft "Samen sta je sterker!" Ik liet me bijstaan door een businesscoach en ik begon te groeien. Ik gaf huishoudelijke taken uit handen en kon weer leren genieten.

Tip 5: Relativeren kan  je leren

Ik heb leren relativeren: er zullen altijd mensen zijn die jou en je werk helemaal begrijpen en fantastisch vinden, maar ook mensen die je verkeerd begrijpen en/of helemaal niets vinden. Maar dat mag, het is niet erg. Je gaat ook meer mensen gaan selecteren op wat bij je past en wat niet.

Tip 6: Wees zichtbaar, laat jezelf zien en horen

Een van de moeilijkste dingen vond ik mezelf laten zien. In het begin vond ik het opschepperig. Oh ja mijn mindset was nogal aan de negatieve kant. I know! Ik had totaal geen zelfvertrouwen, wat moeilijk is als ondernemer. Ik weet nog de eerste keer dat ik een foto van mezelf postte op social media. De reacties waren zo positief. Het gaf me een boost. Ja, meer van dat. Ik schreef verhalen over mezelf, mijn klanten, de kinderen... Het ging goed, ze leerden me beter kennen. Dus ging ik mijn grens verleggen en ging ook facebook lives houden. De allereerste keer stond ik te trillen op mijn benen, ik kreeg het warm en koud tegelijkertijd. Na de uitzending deed ik de laptop dicht en stond te shaken over mijn hele lichaam. Een serieuze adrenalinestoot was voelbaar. En nu, gaat het als vanzelf. Je groeit er als het ware in.

Tip 7: Luister naar je lichaam , doe aan zelfzorg

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je inkomen en dan is zelfzorg een van de belangrijkste dingen om te doen. Want ziek = geen inkomen.

Ik heb 2 burn-outs gekend en dat pakt enorm in je. maar het zet je ook aan het denken, je gaat alles op een rijtje zetten. En nu las ik expleciet me-time in in mijn agenda. Ik ben een zeer gedreven iemand en kan blijven geven, juist omdat hetgene ik doe niet als werken aanvoelt, want ik doe het zo graag. maar toch moet ik leren om die rem te vinden en niet in overdrive te gaan. Op tijd en stond zorgen dat mijn batterijen terug kunnen opladen is pure noodzaak. Een powernapje in de namiddag. Uitslapen op zondag en lekker wandelen op zondagnamiddag. het zijn maar kleine dingen, maar ze geven me zoveel energie. Hte houdt me in balans.

Tip 8: Omring je met gelijkgestemden

Er zijn altijd gelijkgestemde mensen die jou inspireren en het beste in je naar boven halen: zoek ze op en omring je ermee! Ga netwerken en praat met mensen die je interesseren. Breid je netwerk uit. Op deze manier geraak jij in je volgende level. Laat je niet neerhalen door mensen die niet mee zijn met jouw denk - en belevingswereld. Ga voor hetgene je aantrekt.

Tip 9: Gun jezelf tijd: leertijd

Leer om met ‘hobbels’ om te gaan; zie ze als kansen om te groeien. Een succesvol bedrijf is vaak niet binnen 1 dag gebouwd. 

Zo ben ik ooit een contract aan gegaan met een videomaker. Hij kwam gratis filmen , ik kreeg een laptop en voor €200 ging hij mijn advertenties promoten.

Wat er niet bij verteld werd, maar in de minilettertjes op het wurgcontract, was dat het een contract was van 4 jaar...

Nooit meer... wat heb je aan een filmpje van 4 jaar oud dat elke 3 maanden een keer gepromoot wordt. Je zaak groeit en verandert. Dat filmpje was na een jaar al helemaal niet meer up-to-date. grote les. Nu lees ik altijd alles, ook de kleine lettertjes.

Tip 10: Blijf bij je energie

Leer om goed bij jezelf te blijven. Er zullen bijvoorbeeld mensen kunnen zijn die je willen afremmen. Door mensen die zichzelf ‘kleiner’ maken, verstoppen en hun dromen niet achterna gaan is de wereld nooit mooier geworden. Heb het lef en de moed om te stralen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.